Wednesday, April 7, 2010

Като продължение на миналия ми пост искам да споделя малко информация, която намерих, по точно
гледах в едно видео за вампири. Този клип ми напомни, че началото на всички вампирски истории идват от самия Граф Дракула, в този пост ще се опитам да наблегна малко повече на този факт и ще се опитам да преразкажа това, което научих.
Необяснимото, това е нещо което или ни плаши или сме привлечени от него, някой отричат това което не могат да разберат и няма логично обяснение, както в случая с вампирите, може би точно защото ги плаши. Както и да е не това е най-важното, но все пак всичко е възможно, нали? Има хиляди легенди за същества пиещи кръв и излизащи от гроба за да нападат живите, откриваме ги навсякъде, дори и от времето на древен Египет, има ги описани във фолкора като безсмъртни същества, живеещи от кръвта на невинните, които могат да бъдат убити от слънчева светлина или прогонени от кръст, убити от кол забит в сърцето и погребвани с камъни в устата. През последното столетие романа на Брам Стокър "Дракула", създаде безброй имитации и разбира се началото на "вампиризма" от страна на модата, филмова индустрия и хиляди романи за вампири, но и е създало и общество от последователи, хора желаещи да бъдат вампири, дори пиещи човешка кръв и живеещи като вампирите от митовете, в ковчези, далеч от слънчева слетлина, наистина е уникално как се е създала цяла една вампирка култура. Във видеото което гледах, имаше човек който живееше точно по този "вампирски" за него начин и разкаваше историята си, която аз ще се опитам да разкажа. Този човек твърди, че неговото семейство го е въвело в таен орден на вампири, пие кръв от 12 годишен. О Боже аз си мислих че аз съм луда на тема вампири, определено сам сгрешила..... До толкова ли манията към вампирите се отразява на човека или е породено от желанието за безсмъртието и бягане от реалността, пориви за които сигурно и повечето хора не искат да знаят и не си обесняват. В Бевърли Хилс, Америка има място, фенклуб повече от бар с необичайно облекло и странни хора, това е място което събира хора, издигнали вампирите във фетиш, клиентите там или по добре да кажа хората мислещи се за вампири, разказват че за тях това е място на което всичко е възможно, свят в които можеш да постигнеш амбицийте си, колкото и странни да са те за нормалния човек, те са основали дори и собствено "вампирско дружество" в които главен ментор е човека за който ви разкавах по горе. Според религията на този човек, ще го нарека J. вампирите са не-мъртви богове, съставени само от психична енергия, които разбира се търсят смъртни домакини, които да обладят и от оттам идва промяна в тялото и оттам според J. се създали вампирите. Той разказва че дори със самия него се случило след някакъв индицидент, за които аз ще спестя подробностти, та след този инцидент той твърди че започнал да вижда мислите на хората, усещал емоционалното им състояние.... незнам до колко това е истина и е възможно, аз съм човек който вярва във съществуването на вампири и изобщо на неща за които няма доказателства. Но сто процентово не мисля че този човек е вампир, или някои от обществото в което беше. Хората имат различни подбуди да се присъединяват към различни общества,
копират вампирския начин на живот, доколкото е възможно, да притежават силата и магнетизма излъчвани от вампирите.
Дракула, полу-човек, полу-чудовище, неустоим вампир? Класиката на Брам Стокър от 1987г. е преведена на много езици, век след първото и издаване продължава да се печата неуморимо и има защо, разбира се. Историята черпи омайващата си сила за мита за вампирите. Дракула се разкрива чрез страниците на дневник, премеждия на английския адвокат Харкър, който пътува за Трансилвания за да срещне с тайнствен клиент, граф Дракула. Интересното е че Трансливания се превежда "земя отвъд горите" и също "земя над облаците" , място където всичко е възможно включително присъствието на фантоми и вампири, и дори върколаци. Стокър добре е проучил историята, описанието в книгата на първата среща на адвоката с Дракула е взаимствана от древен трансилвански фолклор. Брам Стокър е изградил една забележителна история за зло, ужас, сексуалност, сила и безсмъртие. Легендата е безсмъртна, защото докато съществуват хора те ще жадуват за безсмъртие и вечна младост. В контраст на отвъдния живот, обещаван ни от много религии, вампиризма обещава физическо безсмъртие тук и сега.
Трансилвания, област от днешна Румъния е толкова мистериозна и до днес, колкото е била и през далечната 1890г, всичко прочетено в романа "Дракула" е от процес проучвания направени от Брам Стокър и базирани от автентичен фолклор от Трансилвания. Тук и е и иронията, хората мислят, че е продукт на въображението на Стокър, но всъщност се оказва, че Брам Стокър не е измисил нищо, всичко това е продукт на история и фолкор, а и дори да са легенди и митове, не се ли съдържа малко истина в легендите, не идват ли те от нещо истинско?
Митовете и легендите в които вярваме или не накрая се оказват истина, и защо не, кое е невъзможно?
Вампирите ни пленяват, защото ни отвеждат до места с неограничени възможности, места в които безсмъртието е факт, а болестите нещо невъзможно, където силата и красотата са част от съществуването!
Vamp kisses

No comments:

Post a Comment